Stien Vanhoutte ijzersterk op Wereldbeker

Op de ISU Junior World Cup in Helsinki (Finland) heeft onze neo-senior Stien Vanhoutte ijzersterk gepresteerd.  Op alle onderdelen waar ze aan de start kwam (500m, 1000m, 1500m en massastart) eindigde ze op de vijfde plaats. Een fantastische prestatie, waardoor ze zich geplaatst heeft voor de finale van de Junior Wereldbeker, over twee weken in Baselga di Pinè (Italië).

Ook jongere zus Fran Vanhoutte deed het prima. Zij was in Finland de allerjongste deelneemster. De meeste meisjes waartegen ze het opnam bij de junioren, waren twee of drie jaar ouder. Fran reed de 500 meter, 1000 meter en de massastart. In die massastart moest ze amper 7 seconden toegeven op de Nederlandse winnares Robin Groot, een gevestigde waarde bij de junioren.

De omstandigheden in Helsinki waren Siberisch. Op zaterdag viel er de hele dag sneeuw bij -8°C. Op zondag scheen de zon, maar moesten de jonge schaatsers de hele dag aan de slag bij diepvriestemperaturen tussen -17 en -14°C. Dat maakte het onmogelijk om persoonlijke records te rijden op de openluchtbaan.

Naast Stien en Fran stond voor België ook nog Jarno Schellekens (NLSV) aan de start. Coach Sven Niemans was mee als begeleider van de KBSF.

De Belgische delegatie in Helsinki: Fran Vanhoutte, Stien Vanhoutte en Jarno Schellekens. (foto: Sven Niemans)