Skate in nature

Schaatsen op natuurijs

Schaatsen op een kunstijsbaan is fijn, maar niets gaat boven schaatsen op natuurijs in de buitenlucht. Als het vriest in Vlaanderen, zie je onze leden schaatsen op vaarten en plassen. Geeft Koning Winter forfait in ons eigen land, dan trekken sommige van onze fanatiekste leden naar het buitenland, waar de Vorst wel met zijn scepter zwaait. Zoals op de bekende Weissensee in Oostenrijk, of op uitgestrekte meren in Zweden.

LBSG in actie tijdens de Tavelsjörännet nabij de Zweedse stad Umeå.

Op het Scandinavische ijs kan je vrij schaatsen, deelnemen aan een toertocht of je zelfs wagen aan een wedstrijd op mooi onderhouden natuurijsbanen, waarvan het traject 10 tot soms 20 kilometer lang is.

Een specifieke vorm van schaatsen op natuurijs is het zogenaamde nordic skating. Een gediplomeerde gids gaat dan samen met een groep van 4 tot 8 schaatsers op zoek naar het perfecte natuurijs. Je gebruikt Zweedse schaatsen, waarvan de ijzers makkelijk losgeklikt kunnen worden van de schoen. Je gaat op pad voor een tocht door de natuur met een volledige veiligheidsuitrusting en stokken. Genieten van de omgeving en de rust is daarbij belangrijker dan de sportieve prestatie. Tochten zijn meestal tussen de 20 en 60 km lang. Heel ervaren nordic skaters doen soms 100 km op een dag, als de omstandigheden het toelaten, maar een nordic skating-tocht is nooit een wedstrijd en het tempo wordt altijd aangepast aan de traagste schaatser van de groep.

Binnen LBSG werken we aan de oprichting van een nordic skating-afdeling onder leiding van onze voorzitter, zelf een ervaren nordic skater.

Onze LBSG-voorzitter (links) met de ervaren Zweedse gids Jan tijdens een nordic skate-trip nabij Gävle (Zweden).