Start van het nieuwe seizoen

Eindelijk kunnen we weer het ijs op! Dit weekend opent ijsbaan Kristallijn de deuren. Dat betekent dat we vanaf zondag 19 september 2021 weer cluburen hebben.

Op woensdag 22 september start de jeugdtraining met coach Ids. De Start to skate en beginnersles van trainer Koen steekt weer van wal vanaf maandag 4 oktober.

De exacte tijdstippen van onze clubbeurten vind je hier.

Er gelden nog enkele covid-maatregelen. Sporten mag zonder mondmasker, maar voor het cafetaria gelden de horeca-regels: het mondmasker mag af aan de tafeltjes, maar moet worden gedragen tijdens verplaatsingen naar bvb toilet of ingang.

LBSG verwacht van haar leden die naar de trainingen komen dat zij gevaccineerd zijn. Indien niet, doe dan een zelftest voor elke training. Uitzondering voor jonge kinderen.

LBSG wenst jullie allemaal een fantastisch schaatsseizoen toe!

Stien Vanhoutte herrovert Belgisch record 500m

Eén dag nadat Sandrine Tas het Belgisch record op de 500 meter van haar overnam, pakt Stien Vanhoutte het alweer terug! Op de 2de 500 meter van de World Cup in Heerenveen sprintte Stien naar 39.19, dat is 13 honderdsten sneller dan haar tijd van gisteren (toen ook al een persoonlijk record) en 11 honderdsten sneller dan het nog ovenverse Belgisch record van Sandrine. Ook in de uitslag doen onze LBSG-vrouwen het steeds beter, met een 21ste en 22ste plaats in de A-groep.

(Bron: isu.org)


Sandrine presteerde met 39.39 weer erg sterk, zeker als je weet dat ze nauwelijks 2 uur eerder een persoonlijk record reed op de 3 kilometer. Ze reed die afstand in 4:14.77, dat is 2 seconden sneller dan haar vorige besttijd. Ze werd daarmee 11de in de B-groep. Niet vanzelfsprekend om daarna alweer een snelle 500 meter te rijden!

In de B-groep van de 1000 meter schaatste Stien vanochtend vroeg naar 1:19.24, goed voor de 8ste plaats.

Belgisch record 500m voor Tas

Wat een prestatie van onze LBSG-vrouwen op de 500 meter van de World Cup in Heerenveen! Sandrine Tas verbetert verrassend het Belgisch record met een tijd van 39.30. Ze verpulvert haar persoonlijk record met liefst 69 honderdsten, dat is gigantisch veel op een 500 meter.

Sandrine Tas en Stien Vanhoutte in actie in Thialf (foto: www.timsimaging.nl)


Sandrine neemt het BR over van Stien Vanhoutte, die nochtans ook een persoonlijk record reed. Stien verbeterde zich tot 39.32 en moest dus maar 2 honderdsten toegeven op Sandrine.


Sandrine maakte het verschil vooral in de eerste honderd meter. Ze opende razendsnel in 10.6 en liet daarmee tal van gerenommeerde sprintsters achter zich. Stien opende in 10.9, maar reed een snellere ronde dan Sandrine. Dat worden nog spannende Belgische duels in de toekomst!
In de stand werden Sandrine en Stien respectievelijk 23ste en 25ste in de A-groep. Proficiat beiden!

Na haar indrukwekkende 500 meter reed Sandrine ook nog een uitstekende finale van de massastart. Naarmate de wedstrijd vorderde, was ze steeds meer voorin te zien. Uiteindelijk kwam ze als 11de over de streep, na verrekening van de punten van de tussensprinten eindigde ze op de 13 de plaats in een sterk veld met 24 deelneemsters. Ook in de eindstand van de Wereldbeker Massastart staat ze knap 13de. Sandrine gaat ook op dit nummer met gigantische stappen vooruit. Wij voorspellen nu al dat ze de komende jaren meestrijdt om de medailles in de internationale kampioenschappen!

Belgisch record voor Stien op 500 meter

Tijdens de Kwalificatiewedstrijden in Heerenveen heeft Stien Vanhoutte haar eigen Belgisch record op de 500 meter verbeterd. In Thialf klokte ze af op 39.35, een forse verbetering van haar vorige besttijd, ook al in Heerenveen gereden.

De Kwalificatiewedstrijd is één van de weinige officiële wedstrijden die dit schaatsseizoen al konden plaatsvinden. In januari en februari volgen nog tal van wereldbekers en kampioenschappen in “schaatsbubbel” Thialf, waarin we Stien ook nog aan de slag zullen zien.

Sandrine Tas reed gisteren in Thialf een 1500 meter. Zij benaderde haar persoonlijke record tot op enkele tienden van een second.

Stien in actie tijdens de training in Thialf (foto: www.timsimaging.nl)

Code oranje: training voor volwassenen opgeschort

De coronabesmettingen stijgen helaas ook in Vlaanderen opnieuw exponentieel. De zorgsector komt opnieuw in de problemen. Het bestuur van LBSG heeft besloten om zijn verantwoordelijkheid op te nemen. We zijn van oordeel dat het voor ons onmogelijk is om het langebaanschaatsen op de buitenring van de ijsbaan in Gent op een coronaveilige manier te organiseren, zoals vereist in “code oranje” voor indoorsport. Het is eigen aan onze sport dat er in peloton wordt gereden en dat de snelle rijders de trage rijders inhalen op de smalle buitenring. Dat zorgt er onvermijdelijk voor dat schaatsers dichter dan 1,5 meter bij elkaar komen. 

Daarom hebben we besloten om met onmiddellijke ingang en tot nader order niet meer in clubverband op het ijs te trainen, en dit zolang code oranje (of rood) voor de sport blijft gelden. Alle geleide én vrije LBSG-trainingen op maandag, donderdag, vrijdag en zondag voor volwassenen vallen dus tijdelijk weg, inclusief de start to skate op maandag.


Voor onze jeugd tot 12 jaar gelden de strenge regels voor indoorsport niet. We bekijken momenteel nog of de ijstraining op woensdagavond wel kan blijven plaatsvinden. We gaan er voorlopig van uit dat dit zal lukken, tenzij binnenkort de regels nog worden verstrengd. We houden jullie hierover op de hoogte.


Hoe sneu de beslissing ook is, we zijn er zeker van dat het de enige verantwoorde manier van handelen is. Ook in het voorjaar liep onze club steeds enkele dagen voor op de beslissingen die later ook door de overheid werden genomen. Sporten en bewegen blijft belangrijk. Ga fietsen, skeeleren, lopen,… maar doe het niet in peloton. Onze verzekering blijft voor jullie trouwens gelden bij deze activiteiten. Voor alle duidelijkheid: de ijsbaan zelf sluit niet. Iedereen is vrij om te schaatsen tijdens de publieke uren, onder de voorwaarden die op de ijsbaan gelden. Zie daarvoor de website van Kristallijn. 

We hopen samen met jullie dat de pandemie snel afneemt en we weer naar code geel of (liefst) groen gaan, zodat we hopelijk dit schaatsseizoen nog opnieuw op het ijs kunnen.

We danken jullie voor het begrip,
Koen, Kenny, Johan, Jean-Luc en Gert (het LBSG-bestuur)

Opening seizoen

Beste leden,

Komend weekend 19 en 20 september gaat de ijsbaan Kristallijn open, voor wat het begin is van een erg ongewoon seizoen, met als oorzaak uiteraard de COVID-pandemie.

Er zijn door de omstandigheden enkele ingrijpende wijzigingen in onze cluburen. Helaas heeft LBSG geen clubbeurt meer toegewezen gekregen op zaterdag. Dat betekent dat onze jeugdtraining verschuift van zaterdagmiddag naar woensdagavond tussen 19 en 20 uur, voor leden tot en met 14 jaar en met Ids als trainer. De jeugdtrainingen starten op woensdag 23 september.

Vanaf maandag 5 oktober is er beginnersles/start to skate van 19.15 tot 20.15 uur. De beurt op dinsdag is eveneens geschrapt. Op donderdag is er een clubbeurt van 18.45 tot 19.45 uur, net als op vrijdag. Op zondag kan LBSG schaatsen van 08.30 u tot 9.45 u.

Op maandag en woensdag noteert de trainer de naam van de aanwezigen. Voor alle andere clubbeurten geldt: vooraf je komst melden op info@lbsg.be. Wij zijn immers verplicht om voor elke clubbeurt een lijst met aanwezigen bij te houden. Mogen wij vragen om dit erg strikt toe te passen? We riskeren anders strenge boetes. We hebben liever dat je wel je komst meldt, maar uiteindelijk niet komt schaatsen, dan omgekeerd.
De ijsbaan is voor LBSG-leden gewoon toegankelijk tijdens onze cluburen. Beperk je tijd in de kleedkamer tot een minimum en hou er voldoende afstand. Kleed je dus thuis om, zowel voor als na de training. Draag een mondmasker tot je het ijs op gaat. Tijdens het schaatsen kan het mondmasker af, na  het schaatsen onmiddellijk weer op. Vermijd elk fysiek contact. Doe dus bijvoorbeeld geen bochtenoefeningen waarbij je elkaar vasthoudt. Ook onze trainers zullen hier rekening mee houden.

In de cafetaria gelden dezelfde veiligheidsmaatregelen als in de horeca.

Deze maatregelen en uurregeling gelden tot en met 31 oktober 2020. Vanaf 1 november 2020 volgt mogelijks een nieuwe regeling met nieuwe cluburen.

Binnenkort gaat ook de ijsbaan in Breda weer open. Omwille van COVID is er geen georganiseerde carpooling. Wie in Breda wil schaatsen, zal daar dus op eigen kracht moeten geraken. Meer info over de maatregelen van de ijsbaan Breda via deze link.

Contacteer ons gerust als jullie nog vragen hebben.

We danken jullie voor het begrip in deze moeilijke omstandigheden en ondanks alles wensen we jullie een fijn seizoen toe!

Vriendelijke groeten,
Het bestuur

Seizoen vervroegd stopgezet

Door de Corona-crisis is ook LBSG genoodzaakt om het schaatsseizoen voortijdig te beëindigen. De start-to-skate op maandagavond en de jeugdtraining op zaterdagmiddag worden met onmiddellijke ingang stopgezet. Ook de algemene vergadering (voorzien op vrijdag 20 maart) en de spaghetti-avond (voorzien op vrijdag 3 april) worden uitgesteld.

We hopen jullie terug te zien van zodra deze crisisperiode achter de rug is.

Dank voor het prachtige afgelopen seizoen!

foto: timsimaging.nl

Fran Vanhoutte 8ste op 1500 meter Jeugd Olympische Spelen

Onze junior Fran Vanhoutte heeft voor een stunt van formaat gezorgd. Op de Youth Olympic Games is ze 8ste geworden op de 1500 meter. Er stonden 32 schaatsters uit de hele wereld aan de start.

Fran Vanhoutte BEL in action during the Speed Skating Women’s 1500m at the St. Moritz Speed Skating Oval. The Winter Youth Olympic Games, Lausanne, Switzerland, Monday 13 January 2020. Photo: OIS/Thomas Lovelock. Handout image supplied by OIS/IOC

De langebaanwedstrijden van Lausanne 2020 worden gereden op de natuurijsbaan van Sankt-Moritz. Fran reed vooral een ijzersterk slot. Waar andere deelneemsters figuurlijk door het ijs zakten in de slotronde, kon zij haar hoge tempo aanhouden, met een verbazende 8ste plek tot gevolg. De overwinning was voor de Nederlandse Myrthe De Boer, zilver voor Yuka Takahashi (Japan) en brons voor Binyu Yang (China). Het andere Nederlandse toptalent, Isabel Grevelt, eindigde net voor Fran op de 7de plek. Om maar te zeggen hoe straf de prestatie Fran is!

Fran (16) sloot zich 2 jaar geleden aan bij LBSG en reed pas vorige winter haar eerste schaatswedstrijden. Als lid van de Zwaantjes Rollerclub Zandvoorde hoort ze tot de wereldtop bij de junioren in het skeeleren. Daar hoort ze nu ook thuis in het langebaanschaatsen. De toekomst oogt bijzonder mooi. Proficiat Fran!

Nieuw Belgisch record 500m voor Stien Vanhoutte

Stien Vanhoutte neemt een vliegende start! In haar eerste wedstrijden van het seizoen in het Duitse Inzell sprintte Stien tot twee keer toe naar een nieuw Belgisch record op de 500 meter: eerst 40.07 en een week later 39.83 (vorige record: 40.36). Daarmee is Stien dus de allereerste Belgische vrouw die onder de magische grens van de 40 seconden blijft op de 500 meter

Ook Anke Vos en Sandrine Tas verbeterden hun persoonlijk record op de 500 meter in Inzell.

Info-avond Zwedenreis

Op vrijdag 4 oktober om 20 uur komt u in het cafetaria van ijsbaan Kristallijn in Gent alles te weten over onze LBSG-reis naar het natuurijs van Tavelsjö (Zweden) in februari 2020.

Op deze info-avond stellen we deze schaatstrip naar het natuurijs uitgebreid voor: de reis, de omgeving, het verblijf, de wedstrijd en toertocht, de natuurijsbaan, het noorderlicht…

Alle schaatsers komen aan hun trekken op het natuurijs van Tavelsjö: zowel de beginner als de toertochtrijders en wedstrijdrijders.

Meer informatie via deze link.

Deze info-avond én reis staan ook open voor niet-leden. Breng dus gerust alle geïnteresseerden mee!

Adres: ijsbaan Kristallijn, Warmoezeniersweg 20, 9000 Gent.

De ijsbaan op het Tavelsjömeer in het avondrood.