Geslaagde Masters Record Race in Thialf

Dinsdag en woensdag namen Seppe Lybaert, Thierry Huberland en Wim Verbraeken deel aan de 1st Masters International Thialf Records Races. De Belgische schaatssport zit duidelijk in de lift, want er waren met ook Evy September en Walter Mariën (beide NLSV) maar liefst 5 Belgische deelnemers. Seppe en Thierry kwamen uit op de grote vierkamp, Wim deed mee aan de kleine vierkamp. (lees verder onder de foto)

Van links naar rechts: Wim Verbraeken, Seppe Lybaert en Thierry Huberland.


Wim startte op zaterdag met een seizoensbesttijd op de 500m (43.36) en 2.12 op de 1500m.Helaas volgde zaterdagavond tragisch nieuws voor Wim uit zijn vriendenkring, waardoor hij zondag niet optimaal aan de start kwam. Hij beet zich toch naar een goede 1.26.3 op de 1000m (seizoensbesttijd). De 3000 was er te veel aan. Hij reed weliswaar een vlakke race, maar niet de gehoopte rondentijden. Hij eindigde in 4.50, niet onlogisch naar omstandigheden en met het volledige Vlaams Kampioenschap in de benen. Toch chapeau om de wedstrijd uit te rijden en veel sterkte de komende tijd.

Seppe had met pijn in het hart op een medailleplek zondag het VK allround verlaten, dit is helaas de enige kans om een 5 en 10 km te rijden. Op de 500 bleef hij slechts 0.03 boven zijn PR. De 5 km verliep uitstekend en na enkele ronden kon hij zelfs versnellen. Hij zou op 7.47 eindigen, 7 seconden onder zijn PR, maar was op het einde verward door de 2 (tegenstrijdige) rondenborden. Hij liet zich daardoor een ronde te vroeg uitbollen (“Je moet nog een rondje, Seppe! Je moet nog een rondje!”, red) en eindigde na terug in gang te schieten in 7.51, een gemiste kans en vele complimenten en Belgenmoppen rijker.Na een 2.12 op de 1500, stond de 10 km op het menu. Hij bleef ietsje boven de gehoopte rondetijden, misschien logisch na 3 afstanden, maar reed een heel vlakke 10 km (sneller tweede deel en een versnelling op het einde). Op wilskracht en tot zijn eigen verbazing, want de benen waren na enkele ronden al kapot, reed hij naar 16.35, maar liefst 29 seconden sneller dan zijn PR.

Voor Thierry was het een eerste wedstrijd op Thialf-ijs. Seppe coachte nauwgezet, met aandacht voor de scherpte van de messen en een efficiënt afbramen. Seppe gaf zelfs nog wat huiswerk mee op dat gebied, tussen 2 wedstrijden in.Thierry begon met een PR op de 500 (meer dan 1″ verbetering). Daarna begon hij aan de 5000, die aan recordtempo ingezet werd. Na 4200 m kwam Thierry echter ten val, maar hij kon het tijdsverlies beperken door snel weer op de schaats te staan en finishte toch nog met een PR, een verbetering met een 8-tal seconden. ’s Anderdaags volgde ook een PR op de 1500, en op de slot-10 kilometer een verbetering van zijn PR met een volle minuut en onder de (voor hem) magische grens van 20 minuten, ook dankzij nauwkeurige koersinstructies van Seppe en Wim. De tijd op de 10000 meter en de combi waren ook voor Thierry (net zoals Seppe bij de M35) nieuwe Belgische Records in de categorie M55.

Een leuke uitstap dus, onze makkers (die ook een resem records reden) hebben al afgesproken om dit volgend jaar over te doen.