Nordic skating: schaatsen in de vrije natuur

Langebaanschaatsen en marathonschaatsen zijn binnen onze club de bekendste disciplines. Maar er bestaat ook nog zoiets als “nordic skating”, in het Nederlands ook wel bekend als “Zweeds schaatsen”.
Onze voorzitter Gert was eind december in Zweden voor een vijfdaagse “nordic skating”-trip.

Nordic skating: onder leiding van een gids schaatsen in de vrije natuur. Veiligheid komt daarbij op de eerste plaats. (foto: Hans Meijer)

Bij nordic skating trek je met de schaatsen de vrije natuur in, onder leiding van minstens 1 ervaren gids. Alle schaatsers hebben een veiligheidsuitrusting bij, die voor de start van elke dagtocht nauwgezet wordt gecontroleerd. Er is de rugzak met daarin een waterdichte “droogzak” met reservekledij. Die rugzak zorgt ervoor dat je blijft drijven als je eventueel door het ijs zou zakken. Het is onmogelijk om ermee kopje onder te gaan of onder het ijs terecht te komen. Daarnaast heeft elke schaatser ook een reddingslijn bij, en ijspriemen om zichzelf uit het water te trekken. Voor alle duidelijkheid: het gebeurt bijna nooit dat een deelnemer door het ijs zakt. De gids, die voorop schaatst, loopt het grootste risico.

In de rugzak zit een “droogzak” met reserve-kledij. De rugzak zorgt er ook voor dat je blijft drijven als je eventueel door het ijs zou zakken. (foto: Gert Coone)


De schaatsen zijn afklapbaar, waardoor er gewandeld kan worden van het ene meer naar het andere. Op die manier zijn dagtochten van 100 kilometer of meer mogelijk zonder dat je meer dan 1 keer op dezelfde plek komt, al doen de Zweden het meestal wel wat rustiger aan en genieten ze onderweg ook geregeld van een koffiepauze (“fika”).

Afklapbare schaatsen (en stokken) zijn een absolute noodzaak bij nordic skating. (foto: Gert Coone)

Bij deze vorm van schaatsen staat niet de prestatie centraal, maar wel het genieten van de natuur, de omgeving en de rust.
Onze voorzitter trok op die manier 5 dagen en 240 km door Zweden en heeft daar bijzonder van genoten!

De ervaren Zweedse gids Jan (blauwe jas) en LBSG-voorzitter Gert (rode jas) klikken synchroon de schaatsen onder na een korte doortocht over land. (foto: Hans Meijer)