3 LBSG-schaatsters gaan volgend jaar naar de World Cup

De Belgische schaatssters, lid van snelschaatsclub LBSG, Stien VanhoutteSandrine Tas en Anke Vos hebben tijdens ISU-wedstrijden in het Zuid-Duitse Inzell voldaan aan de kwalificatie-eisen voor de World Cup Team Pursuit 2019/2020.

Tijdens internationale wedstrijden in het Zuid-Duitse Inzell het voorbije weekend wist Vanhoutte een individuele startplaats binnen te halen voor de ISU Wereldbeker op de 1000m voor het volgende seizoen. Op de 1500m verbeterden alle drie de Belgische schaatsers hun persoonlijke records, Vanhoutte en Tas reden beiden ruim onder de massastart-limiet van 2 min 10 sec (respectievelijk 2.07.02 en 2.07.51), Vos daarentegen bleef met 2.10.44 net boven de limiet voor de massastart.

Hierdoor was in eerste instantie enige onduidelijkheid of de dames vanaf volgend seizoen het vooropgestelde doel behaald hadden: deelname aan de ploegenachtervolging (team pursuit). Navraag bij de Internationale Schaatsunie ISU gaf echter duidelijkheid. ‘Vandaag kregen we het verlossende bericht dat er geen bezwaren zijn om de dames te laten starten in de team pursuit volgend seizoen’; aldus voorzitter Corné Lepoeter. Naast Bart Swings en Mathias Vosté zullen volgend seizoen dus ook drie Belgische vrouwen te zien zijn tijdens de internationale schaatswedstrijden.

Coach Ferre Spruyt ziet een droom voor de schaatsers uitkomen: ‘We hebben het project aangevangen met de gedachte “We zien wel”. Maar al snel had iedereen het gevoel dat ze ermee wilden doorgaan Het zijn stuk voor stuk atleten die al internationaal gepresteerd hebben en ze starten zo’n project niet om slechts “opvulling van de hoop” te zijn. Deelname aan de Wereldbekers was het eerste doel, nu moeten we ons voorbereiden op het volgende seizoen en de doelen verleggen’.

(bron: KBSF)