Jozef Deweirt

Jozef Deweirt (+22-04-2020)

Jozef De Weirt deed zijn eerste schaatspasjes in de winter van 1963, kocht zijn eerste paar noren in 1975 en trok er voor het eerst mee naar het Boudewijnpark Brugge in 1978.

Jozef gooide het in de shorttrack en besliste er 8 jaar lang Belgische en Vlaamse kampioenschappen Waar hij nogal wat podiumplaatsen verwierf en meerdere overwinningen boekte.

Natuurijs vlotte ook goed en hij reed in 1986 de Elfstedentocht in 9h25’. Jozef was daarmee de tweede buitenlander!

Hij won op 3 maart ’86 de Oude Leietocht te Deinze. Nam aan tal van natuurijswedstrijden deel in Zeeland en won in Oostburg en IJzendijke de KNSB-marathons.

In de Zwinstedentocht van 1986 finishte hij als 18de. (Maar wel als eerste Belg)

Werd in ’87 vijfde in Sluis-Brugge-Sluis en was tussendoor in 1986 medeoprichter van Snelschaatsclub Kristallijn te Gent.

Jozef stapte helemaal over naar de marathon en ging in Eindhoven trainen onder Bill Van De Werf. Waar hij steeds de regiomarathons bleef rijden en er vele ereplaatsen verwierf.

Hij startte ook enkel keren op uitnodiging van de KNSB in een landelijke marathon. (Heerenveen, driedaagse Eindhoven-Utrecht-Assen)

Reed in ’86, ’87 en ’88 de Alt Elfstedentocht op het Kalavesimeer te Kuopio en scoorde daar als beste tijd 7u en 37 min.

Vanaf ’89 erbij voor de Alt Elfstedentocht op de Weissensee en won er eenmaal een criterium in 2004.

In 2012 na zijn actieve wedstrijdcarrière reed Jozef er toertochten over 200km en in dat jaar werd hij eerste aankomende met een tijd van 7u 14min.

In 2019 was hij voor de 29ste keer aan de Weissensee, maar dit keer als “toerist”.

Tenslotte skeelerde Jozef ook tal van wedstrijden in Vlaanderen en Zeeland. Samen met toenmalig LBSG-lid Yvan Callaert vormde hij het eerste gesponsorde Belgische team in die sport. Uitschieters waren winst in Torhout in een sterk bezette wedstrijd en vijfde in de 90km lange Westhoek